Rabu, 20 Mei 2009

Salam ukhuwwah untuk semua.
Belum terlambat untuk saya mengucapkan "Selamat Hari Guru" untuk semua pendidik di tanahair termasuklah saya sendiri. Semoga kita semua terus bersemangat mendidik anak bangsa ke mercu kejayaan dunia akhirat, rohani jasmani.
Kerjaya ini bukan suatu yang mudah. Bahkan dalam keadaan dan suasana sosial kita sekarang, kerjaya inilah yang paling mencabar dan menjadi kayu ukur kejayaan sesuatu bangsa dan negara. Sebab apa saya berkata begitu, kegagalan dalam mendidik adalah punca kejatuhan dan kehancuran sesuatu tamadun dan begitulah sebaliknya.
Guru atau pendidik bukan sekadar menjadi pengantara ilmu/buku dan pelajar-pelajar. Bahkan kita adakah pembentuk shakhsiah atau jati diri anak bangsa kita. Pepatah melayu mengatakan, 'kalau guru kencing berdiri, murid kencing berlari'. Begitu ringkas, tetapi penuh dengan makna dan maksud tersirat. Tidak cukup dengan hanya mengajar sesuatu perkara di dalam buku, pemahaman dan penghayatan adalah lebih utama. Kemuncaknya, adakah anak-anak didik kita dapat mengaplikasi ilmu yang kita curahkan? bukan sekadar untuk diri sendiri, tetapi juga dapat menyumbang ke arah pembangunan keseluruhan. Lagi penting atas segalanya, dengan ilmu yang berbekal di dada mereka, ia dapat membentuk peribadi mereka menjadi insan yang lebih bertaqwa kepada Maha Pencipta, soleh kepada orang tua mereka, hormat kepada saudara-saudara mereka, dan menjadi ejen dalam mewujudkan situasi muhibbah dan harmoni dalam kelompok masyarakat keseluruhannya.

1 ulasan:

  1. Banyak juga yang kencing berlari sekarang ini termasuk golongan pendidik. Huhuhuhu......

    BalasPadam